Så gör du om du gått vilse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖVERLEVNADSEXPERTEN: STANNA DÄR DU ÄR

Text: Anna Rosenström Foto: Mikael Granberg

Att vara ute i skog och mark är en självklarhet för de flesta jägare. Men även den bästa kan tappa orienteringen. Johanna Sundberg Sjöberg, instruktör på Försvarsmaktens överlevnadsskola, vet vad du ska göra om du går vilse.

Hur ska man agera om man går vilse?
     – Det beror ju såklart på omständigheterna. Men generellt sett ska man stanna där man är. Annars slutar det ofta med att man går i cirklar. Vi lär ut en regel som kallas STOP-regeln:
S – Stanna, alltså rent fysiskt. Det händer att man i förvirringen bara springer vidare.
T – Tänk. Vad befinner du dig i för situation? Militärt tänker man då på var fienden är, men för en civil person kanske man tänker på vilka områden runtom som kan vara farliga till exempel.
O – Orientera sig. Har man karta eller kompass eller rentav GPS är det ju guld värt. Annars finns det ju olika sätt som naturen kan hjälpa dig på. Tänk vilket väderstreck du kom ifrån och se kartan framför dig i huvudet.  Om man kan se solen eller månen kan man ta hjälp av det. De flesta vet att solen går ner i väst och upp i öst och kan härleda därifrån.
P – Planera. Hur ska jag ta mig härifrån? Ska jag gå eller inte gå? Håll fast i planen och ändra dig inte.

Vilken utrustning bör man alltid ha med sig när man går ut i skogen?
     – Det allra viktigaste är karta, kompass och kniv. Kanske även något kärl som man kan dricka ur. Första förband är bra att ha med. Och får jag säga ännu mer så säger jag eldstål, för att kunna göra upp eld.  Kanske även visselpipa för att göra sig hörd och färgrika kläder som man kan hänga upp. Om man skulle tvingas gå i bivack eller något så kan man då ändå göra sig sedd. Man kan också försöka hitta något som går i kontrast färgmässigt med underlaget, så att man kan se tydliga tecken uppifrån om man skulle söka med helikopter.

 

Vad finns det för föda man kan överleva på i naturen?
     – Det absolut viktigaste att hitta är ju vatten. Djurstigar kan ofta leda dig till vatten.  Vi lär ut att man ska rena vattnet och då är det bästa sättet att koka det. Har man inte möjlighet till det ska man försöka hitta vatten som rör på sig eller dricka vatten från större sjöar. Man får försöka tänka om det finns en risk att bli dålig av vattnet. Ligger vattnet i närheten av samhällen eller bondgårdar kan ju vattnet vara förorenat. Sen finns det ju en risk att något dött djur kan ha legat i vattnet, men då är det kanske mest otur. Generellt sett har vi väldigt bra vatten i Sverige.
Ska jag säga en ätlig växt så säger jag Kaveldun, den där växten som ser ut som en stor cigarr. Kaveldunets rötter är väldigt rika på kolhydrater.  De växer ofta i strandkanter, så då ska man in under vattnet och få tag på rötterna, skotten där har en sorts mandelsmak. Många tror att man kan livnära sig på bär och svampar, och det ger ju självklart en bukfylla så man blir mätt. Men du får bättre effekt av Kaveldun, kolhydraterna behövs för att få energin.

 Hur viktigt är psyket för att man ska klara sig i en överlevnadssituation?
     – Jätteviktigt. Man måste ha med sig psyket, den mentala biten är oerhört viktig. Börjar man irra runt och få panik kan det leda till många irrationella beslut. De som har fattat dåliga beslut har  ofta gjort detta för att de inte kunnat bibehålla lugnet. Viljan att överleva har också stor betydelse i situationer när man är borta lite längre. Man måste känna att livet har någon betydelse och är värt att kämpa för. Man måste tänka positiva tankar. Hamnar man i knipa eller får någon skada kan det vara svårt. Vissa är överlevare och andra inte, det vet man inte förrän man är där.

Läs också