Ätbara växter: Stensöta

             Text och illustration: Frida Geisler

1.

Roten på stensötan går att äta. Men helst ska du göra det på våren. Då smakar den nämligen sött och påminner om lakrits. Är du verkligen jättesugen på att prova under hösten och vintern så går det såklart också bra, men då får du vara inställd på att stensötan mest smakar beskt och ganska äckligt. Ät inte för mycket! Ormbunksrötter innehåller ett ämne som i för stor mängd bryter ner B1-vitamin och det är såklart inte bra.

 

2.

Stensötan är en ormbunksväxt, vilket innebär att den förökar sig med spermier. På undersidan av stensötans blad sitter mängder av sporgömmen som den lilla ormbunken slänger ifrån sig under hösten. När vädret är blött kan stensötespermierna simma i fukten på marken och befrukta ett stensöteägg som sedan blir en ny och stark planta.

 

3. 

I Sverige har vi bara en enda sort av stensöta, men runt om i världen finns det nästan 150 olika arter av växten. Den svenska stensötan håller sig grön hela vintern och står emot torka väldigt bra. Istället för att torka ihop och tappa bladen så rullar den ihop sig och vilar till dess att regnet kommer.

Läs också