Styckningsskolan

Styckningsskolan

Lär dig stycka ut en entrecôte ur älg med Micael Paulsson

”Det finns för många jägare som inte kan stycka. Lär dig!”

















 

Entrecôte är en relativt fet styckningsdetalj som ligger högt upp påälgens rygg. Den passar fantastiskt att grilla eller steka hel.Professionella styckaren Micael Paulsson visar dig i enkla steg hur dusjälv tar steget mot en total "skott till gryta"-upplevelse och ger dig som nybörjare fem handfasta tips.

 

 

 

Skär loss frampartiet av älgen

enligt bilden. Tänk på att älgen är

tung och att golvet kan vara halt.

Slipa dina knivar ofta när du

skär nära ben.

 

 Såga av revbenen där de

möter ryggraden.

se till att din såg är

ordentligt diskad

innan du börjar såga.

 

 Skär ut biten mellan det

fjärde och det nionde

revbenet uppifrån delningen.

(Notera ingångshålet från kulan.

Skär med god marginal bort skadat och blodigt kött)



























Skär försiktigt längs med kambenet ned mot

ryggraden samtidigt som

du nyper hårt i kanten på köttbiten och drar.

När du börjar närma dig slutet på benet får

du ta det försiktigt så att du inte råkar skära

in i senan som löper längs med ryggraden. Vinkla

kniven bort från benet samtidigt som du skär.

Skär försiktigt så att du kommer

fram till hinnan vid ryggraden.

 

 Ta ett rejält grepp. Nu kan du utan

kniv rulla loss

entrecôten från benet.



























Fem tips till nybörjaren

 

1. Ta god tid på dig. Det gör ingenting om du missar en hinna, det går alltid att rätta till. Låt det bli snyggt och fint.

2. Våga prova själv. Ta för dig!

3. Är man matinteresserad blir det ännu roligare.

4. Hygien. Diska knivar och såg noggrant och tvätta dig om händerna.

5. Var inte rädd för att kassera kött som ser dåligt ut. Är det mycket blod och blåslaget så skär bort!

Av:
Adam Bergsten

Läs också