Recept: Vildand med honungsstekt endive

VILDAND MED HONUNGSSTEKT ENDIVE

Det här lyxiga receptet är hämtat från Thörnströms Kök i Göteborg. Det går att laga riktigt fin mat hemma, det kräver bara lite tid. Vi har uteslutit den hemmagjorda korven som syns på bilden och som hos Thörnströms kök görs på överblivet kött från vildanden.

Vildand

Ingredienser (4 personer):
4 st vildandsbröst
8 st vildandslår
1 liter ankfett
1 bananschalottenlök
20 g smör till stekning
matfett

 

Gör så här:
Koka låren i ankfett tillsammans med lite vitlök och lagerblad. När köttet faller av från benen är det klart, sila fettet. Plocka av köttet från benen när det har svalnat lite.
Skär kryss på ovansidan av vildandsbrösten. Stek från kall panna så att fettkappan blir krispig. När pannan har nått stektemperatur har du i smör och öser brösten.

Kycklingsky

Ingredienser (4 personer):
1 liter kycklingfond
4 dl vitt vin
1 dl vitvinsvinäger
1 morot
2 gula lökar
½ rotselleri
6 lagerblad
1 vitlöksklyfta

 

Gör så här:
Rosta löken i stekpanna så att den bränns vid en aning. Lägg i kastrull tillsammans med grönsakerna, lagerblad och vitlök.
När allt är brynt, häll på vinäger och vin. Reducera ner vätskan till en fjärdedel.
Ha i kycklingfonden och reducera till en bra konsistens efter eget tycke.

Amadinepotatis och steklök

Ingredienser (4 personer):
1/2 kg Amadinepotatis
10 st steklökar
1 paket grovt medelhavssalt

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Baka potatisen och lökarna på saltet i c:a 25 minuter eller tills de är mjuka.
Skala och stek potatisen. Stek lökarna lätt i smör.

Smörstubbar

Ingredienser (4 personer):
1 knippe persilja
1 knippe timjan
2 citroner
500 g osaltat smör

 

 

Gör så här:
Hacka örterna och riv citronskalet.
Vispa smöret och häll i örter, citron och salt.
Rulla i smörpapper och lägg i kylen. Ta ut ur kylen när smöret hårdnat och skär snygga cylinderformade smörstubbar.

Honungsstekt endive

Ingredienser (4 personer):
2 st endiver
3 msk honung
2 st lagerblad
Lite timjan

 

Gör så här:
Sjud hela endiver i lite vatten med honung, timjan, lagerblad och lite salt.
Dela på 4 och stek i panna med smör.

 

Läs också