Recept: Hjorttacos

Hjorttacos

Uppdatera fredagsmyset med en vild taco. Det möra hjortköttet i kombination med den inlagda rödlöken och klassiska mexikanska smaker som lime, koriander och spiskummin gör denna matupplevelse till en ny favorit. Baka dina egna tortillabröd för en rustikare känsla.

Hjortköttet

Ingredienser (4 personer):
800 g hjortstek

Marinad:
1 vitlöksklyfta
1 röd chilifrukt
½ tsk malen spiskummin
½ tsk malen torkad koriander
2 msk färskpressad limejuice
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt

 

Gör så här:
Skala vitlöken. Snitta, kärna ur och finhacka chilifrukten. Mortla vitlök, chili, spiskummin, koriander och flingsalt till en pasta. Blanda med limejuice och olivolja.
Putsa köttet. Skär ett par snitt i steken och fläk ut den så att den blir plattare. Lägg köttet i en bunke. Häll på marinaden och gnid in den. Låt marinera i minst en timme.
Lägg köttet på grillen och grilla ett par minuter på varje sida. Fortsätt att grilla på indirekt värme. Har du inte tillgång till grill, bryn köttet i stekpanna och tillaga det därefter i ugnen på 150°C. Kontrollera med köttermometer att innertemperaturen är 58°C.
Ta köttet från grillen eller ugnen och linda in det i metallfolie eller smörpapper. Låt vila i 10 minuter.
Skär köttet i tunna skivor. 

Vetetortillas

Ingredienser (4 personer):
5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk smör
2 ½ dl vatten
2 tsk olivolja

 

Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och olivolja och låt koka upp.
Tillsätt den varma vätskan sakta i mjölblandningen under omrörning.
Låt svalna lite och knåda sedan snabbt ihop till en deg. Täck över degen och låt vila i c:a 30 minuter.
Dela degen i c:a 16 delar och rulla varje del till en liten boll. Kavla ut till platta runda bröd på mjölat underlag.
Grädda bröden i en torr stekpanna, c:a 1 minut på varje sida. Förvara de färdiga bröden i en handduk.
Servera helst så fort som möjligt.

Picklad rödlök

Ingredienser:
2 rödlökar
½ dl ättiksprit (12%)
¾ dl socker
2 dl vatten
1 krm salt

 

Gör så här:
Skala, halvera och strimla rödlökarna och lägg i en liten skål.
Koka upp ättikspriten, sockret och vattnet i en kastrull.
Häll den varma lagen över löken. Tillsätt saltet.
Låt svalna och ställ i kylen fram till servering.

Servera köttstrimlorna i tortillabröden med tillbehör som skivad avokado, limeklyftor, färsk koriander, strimlad chili, chilisås och den inlagda rödlöken.

Läs också