Bildjakten

En hund i ulvkläder

Text: Frida Sandström Bild: Adam Bergsten

2010 belönades fotografen Terje Hellesø med Naturvårdsverkets pris för bästa naturfotografi. Bilderna visade ovanliga djur såsom lo och mårdhund – djur som fotografen i själva verket hade klippt in i efterhand.  

Det var först efter att bildernas äkthetsgrad ifrågasattes av Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsult för vilt vid Jägarförbundet, som fusket uppdagades. Bilderna var redigerade i fotoshop, och många av de förekommande djuren var utklippta från andra fotografier som Hellesø själv inte hade tagit.

     "Han hade fotograferat en mårdhund i Mullsjö! Nu sätter man ut fällor i området och det mediala intresset är stort." På Jägarförbundets Jaktblogg förklarar Glöersen att fotografens uppmärksammande av viltet har lett till tilltagande jaktpådrag – helt i onödan. Bilderna talade osanning. Avslöjandet gjordes genom upptäckten av de små detaljer som Hellesø hade missat – men som för jägaren är ofrånkomliga:

     "Har inte lodjuret i juligrönskan vinterpäls?"

Gunnar Glöersen jämför sina egna erfarenheter av möte med vilt med fotografens. Enligt hans beräkningar måste Hellesø har träffat 6 vilda lodjur bara i Mullsjö och gjort sammanlagt 150 lodjursobservationer på 9 månader, när han själv bara har sett lodjur omkring 15 gånger på 52 år.

     "Trots att jag bor i lodjurstäta Värmland!"

Läs också

I det mediala pådrag som sedan följde på fusket förklarade Hellesøs fru att han hade känt press och helt enkelt tappat huvudet. Hellesø själv gick ut med en offentlig ursäkt. Ändå är det Glöerson som går till hans försvar med att det inte är konstigt att Hellesø gjorde.  Han är  van vid att konsulteras verklig om fotografiers verklighetsgrad – bilder vars innehåll ofta har blivit lite extra kryddade.  

     – Bilder på hundar blir till vargar eller mårdhundar, och ett slaget får är sällan slaget av ev varg. Jag tror att människor vill bli bedragna med den berättelse som de tror på, säger han och understryker att i såväl den virala bilden, som i den faktiska trofén, är det uppmärksamheten som gör att människor vill visa sitt byte.

Enligt Gunnar Glöersen är det på många vis är svårare att fotografera än att jaga, samtidigt som jägaren har större ansvar för sina ”skott”.

     – Fotografi är mycket ljuskänsligare, och som jägare kan du skjuta från långt håll. Däremot gör ett dåligt fotografi ingen skada, när det felriktade skottet skadar djuret. ▲