Djuriska bokstöd i betong

LINNS BETONGDJUNGEL

Text: Frasse Levinsson Bild: Linn Bergbrant

Just nu jagar Linn Bergbrant giraff. Men jakten bedrivs inte på Afrikas savanner, som man kanske kan tro, utan i Göteborgs second hand-butiker.

Det var i våras som Linn började finkamma second hand-butikerna i Göteborg på leksaksdjur i plast eller gummi. När djuren är inhandlade sprayar hon dem i olika färger och armerar fast dem i betongblock som hon gjuter själv. Sedan är bokstöden färdiga.
     – Jag har alltid älskat kitschestetiken och djur som symbol. Jag tycker också att det är kul att få in lite humor i inredningen. Jag märker att de flesta som går förbi mina bokstöd på marknader inte kan låta bli att le. De har den effekten på folk, säger Linn.
     Just att det handlar om återbruksdesign är viktigt för Linn. Även om det skulle gå snabbare att använda nytillverkade djur så bygger hela idén på att ta tillvara på gamla förbrukade föremål och ge dem en ny skepnad. Det i kombination med att det handlar om småskaligt hantverk gör att varje bokstöd bara finns i ett enda exemplar.
     På den senaste designmarknaden hon sålde på fick hon en beställning av en kille som ville ha ett bokstöd med just en giraff. Så nu är hon på jakt efter en sådan.
     – Själva jakten på djur är en stor del av projektet och något som jag tycker är väldigt kul. Det är alltid lika spännande att gräva i en sån där plastback och inte veta vad man ska hitta, säger hon.     ▲

Läs också